UK24T - elektroncsöves fokozatú D/A

Felépítés

A D/A építése során az egyik legfontosabb szempont a robosztusság és a kíváló alkatrészek felhasználása mellett az ár relatív alacsonyan tartása volt. Az UK24T DAC jelenlegi felépítését számos prototípus előzte meg, így a legfrissebb 8. verzióját immár kiforrottnak nevezhetjük.

Front

A készülék 2 bemenettel rendelkezik:

S/PDIF (koax):

CD/DVD lejátszó futóművéhez csatlakoztatva kikerülhető a lejátszó beépített D/A konvertere

USB:

USB kábelen csatlakoztatva a számítógéphez elkerülhetjük, hogy az értékes analóg audio jelet a számítógép belsejében létrejövő elektromágneses hullámok zavarják, ezzel megalapozható a minőségi zenehallgatás

A bemenetek közül az előlapon elhelyezett kapcsolóval lehet választani.

Be/kimenetek - csipkészlet

A S/PDIF digitális bemenetet a Cirrus CS8416- os kiváló minőségű receiver csip fogadja.

back

Az átalakított digitális jeleket és a TI gyártmányú USB illesztő csip kimeneti jeleit a Burr Brown által fejleszett PCM1754 típusú 24 bites D/A csip alakítja át audiofil minőségű analóg jelekké. A kimeneti jeleket a 44MHz sávszélességű OPA2353 típusú Burr Brown fokozat illeszti. Az S/PDIF bemenet és a kimenetek aranyozott RCA csatlakozókkal vannak szerelve.

Tápellátás

A készülékben beépítésre került egy sokszorosan túlméretezett 50W-os toroid transzformátor, amivel közvetlenül a 230V-os hálózatra kapcsolható, de emellett rendelkezik közvetlen 12V-os DC bemenettel is, aminek segítségével akkumulátorra is csatlakoztatható a konverter.

open

A tápfeszültség szűréséről többszörös LC tag gondoskodik, amiben low-ESR kondenzátorok kerültek beépítésre több, mint 28.000 uFarad értékben, ami szintén sokszoros túlméretezést jelent.

Csatlakozás számítógéphez

A D/A konverterrel nagyságrendi minőségjavulás érhető el számítógépes zenehallgatás során, ugyanis az analóg audio jelek a számítógépen kívül jönnek létre a DAC zárt dobozában, ezáltal a számítógépben keletkező digitális zavarhullámok nem tudják azokat zavarni.

A konverter Windows operációs rendszerekkel kompatibilis. Az első csatlakozás során a számítógép a D/A konvertert automatikusan felismeri és telepíti a megfelelő drivert. Ezután minden esetben, amikor a DAC csatlakoztatva van a Windows külső hangkártyaként ismeri fel azt, a számítógépbe beépített hangkártyát letiltja, és a DAC fogja szolgáltatni az audio jelet. Minden automatikusan működik, a felhasználónak az első egyszeri telepítésen kívül nincs tennivalója.

Elektroncsöves fokozat

Az UK24T típusú DAC kimeneti fokozata tartalmazza a6H9C típusú elektroncsővel szerelt egységet. Ez a cső vonalszintű be- és kimenettel rendelkezik, tehát egyszeres erősítéssel rendelkezik és csupán a "csöves hangzás" érdekében került beépítésre.

back_2

Ezáltal hangja kellően lággyá válik, de ennek ellenére a nagydinamikájú részletek nem vesznek el.

A cső élettartama

Mivel kisjelű fokozatról van szó és a cső disszipációja (melegedése) elenyésző, ezért az élettartama bőven több, mint 5 év, gyakorlatilag csupán a mechanikai sérülés korlátozza a működését. Cégünk rendelkezik akkora készletekkel, amivel hosszútávon biztosítható a csövek utánpótlása.

Zenei élmény - értékelés

Az UK24T DAC a beépített csöves fokozata révén egyedi zenei élményt képes nyújtani, ugyanis ötvöződik hangjában a preciz D/A csip által biztosított megfogottság és dinamika a mélytartományban és a cső mindet teret kitöltő, melegséget sugárzó hangja. Képes alkalmazkodni szinte az összes zenei stílushoz.

Összességében kiválóan adja vissza a zene dinamikáját és eldugott részleteit, a csöves fokozat pedig remek térleképzést nyújt, mely hosszútávon hallgatható, szivet melengető élményt ad. A piacon ez az egyik legjobb ár/érték aránnyal rendelkező DAC.

Méretek

Az eloxált alumínium doboz külső méretei: 165 x 220 x 55mm.

A cső a készülékben található foglalatból külön szerszám nélkül csatlakoztatható, szállítás során az külön kerül csomagolásra.

Árak

A készülék jelenleg fekete színben érhető el. Árainkról érdeklődjön elérhetőségeinken.